duminică, 12 iulie 2020

         

                           SARITURILOR  CU  SPRIJIN
                                              


                                           Saritura in sprijin departat peste capra - YouTube



  
Bazele tehnice ale sariturilor cu sprijin

Sariturile cu sprijin sunt alcatuite din mai multe faze care se succed conditionandu-se reciproc. Cunoasterea structurilor specifice si a principalelor cerinte de executie, a relatiilor existente intre componentele structurale va permite  stabilirea corecta a celor mai potrivite exercitii in invatarea, repetarea si perfectionarea lor. Permite deasemenea  -depistarea cu usurinta a cauzelor greselilor si stabilirea celor mai adecvate mijloace de remediere a acestora
Sariturile cu sprijin in ansamblul lor reprezinta un tot unitar, in care miscarile se succed intr-o ordine logica, inlantuindu-se perfect, ceea ce da impresia unei executii dezinvolte si spectaculoase. La baza acestei sigurante in executie sta un volum mare de lucru esalonat si dirijat corespunzator.
O saritura cu sprijin se desfasoara in 6-10 secunde, din care saritura propriu-zisa de la bataie la aterizare nu necesita mai mult de 2-3 secunde. In acest timp scurt gimnastul efectueaza o multitudine de miscari in conditii dificile de orientare in spatiu cu amplitudine maxima respectand parametric spatio-temporali ai miscarii pentru a fi competitive.
Din punct de vedere didacticist, pentru a putea studia aceste miscari ele au fost impartite in urmatoarele faze:
elanul 1
apelul pe trambulina si bataia 2-3
desprinderea si zborul I 4
sprijinul mainilor 5
zborul al II- lea 6
aterizarea 7
Bazele metodice ale sariturilor cu sprijin
Sariturile se invata in mod descompus pe parti, ordinea metodica de insusire a fazelor componente nu corespunde  ordinii logice de desfasurare a lor.
Caracterul aciclic al sariturilor cu sprijin impune in procesul formarii deprinderilor de a sari folosirea metodei fragmentare. Aceasta metoda ofera posibilitatea impartirii miscarii integrale in parti componente, permite invatarea si perfectionarea diferitelor parti ale actiunii motrice in mod separat. Pe langa importanta metodei folosite trebuie sa tinem cont de anumite elemente conditionate de care depinde in mare masura reusita invatarii:
asigurarea suportului fizic necesar;
sariturile pregatitoare sa preceada pe cele integrale;
sa se foloseasca in invatare efectele transferului pozitiv.
Deficientele in pregatirea fizica generala si specifica, insuficienta priceperii de a diferenta caracteristicile de timp, spatiu si gradul de incordare musculara necesara duc adesea la formarea si fixarea unor deprinderi motrice gresite.
Pentru dezvoltarea calitatilor motrice menite sa asigure reusita actiunii se impune folosirea unor exercitii pregatitoare. Aceste exercitii in functie de locul lor in lectie sau in cadrul ciclului de lectii dezvolta calitatile motrice necsare realizarii deprinderii sau contribuie la invatarea si perfectionarea miscarilor separate, deci au un character bi- sau polivalent. In functie de natura lor, aceste exercitii au importanta mai mare sau mai mica, ducand in final la reusita procesului de invatare. Exercitiile, care duc la crearea unei reprezentari prealabile si al unui simt al momentelor miscarilor trebuie sa aiba o pondere majora. Necunoasterea caracteristicilor tehnicii sau folosirea unor exercitii pregatitoare cu character general nediferentiat faciliteaza actiunea interferentei, ceea ce duce la pierdere de timp si adesea la invatarea gresita.
O programare algoritmica al axercitiilor pregatitoare folosite, poate diminua actiunea interferentei si poate evidential actiunea transferului pozitiv. Folosirea acestei metode presupune respectarea anumitor cerinte:
- sa resolve simultan doua lucruri:
  - a. sa dezvolte calitatile motrice solicitate
  - b. sa perfectioneze tehnica miscarii
- exercitiile care constituie trepte metodice, sa corespunda elementelor cu structura identical sau asemanatoare sis a fie accesibila tuturor;
- sa cuprinda activitatea intelectuala si organizatorica aprofesorului;
- trecerea la urmatorul pas sa se faca numai dupa insusirea corecta a pasului anterior;
- rezolvarea sarcinilor pe parti sa se realizeze in timpul cel mai scurt;
- sa se poata executa individual.

Stabilirea calitatilor fizice solicitate de executia corecta a fazelor
Aterizarea solicita dezvoltarea simtului echilibrului dynamic si static solicitand muscularura membrelor inferioare in activitate de cedare.
Bataia impune dezvoltarea fortei reactive a coordonarii miscarilor bratelor cu bataia in timpul apelului la trambulina si a coordonarii actiunii lanturilor musculare in momentul desprinderii.
Zborul I solicita forta bratelor si trunchiuluimentinerea incordarii musculaturii abdominale si spatelui, calitati volitive ca hotarare si curaj.
Sprijinul mainilor necesita o forta explosive a musculaturii centurii centurii scapulo-humerale, stabilitatea articulatiilor mainii, cotului si umerilor.
Zborul II necesita dezvoltarea capacitatii de coordonare a actiunilor motrice, viteza de executie si o buna orientare in spatiu.

Exercitii pentru invatarea, repetarea si perfectionarea fazelor sariturilor
In metodica invatarii fazelor sariturilor cu sprijin se recomanda incaperea invatarii cu aterizarea, urmand invatarea elanului, pasului saltat si a bataii, a zborului I, sprijinul mainilor si zborul II.
Exercitii pentru invatarea, repetarea si perfectionarea aterizarii
Adoptarea pozitiei corecte de aterizare din stand liber sau la semnal.
Din stand: arcuiri din genunchi cu oprire in pozitie corecta de aterizare la semnal.
Din stand: sarituri ca mingea pe loc si oprire in pozitie de aterizare.
Sprijin ghemuit: saritura dreapta sau cu extensie si aterizare.
Rostogolire inainte uramata de saritura sau cu extensie si aterizare.
Stand sau sprijin ghemuit: saritura dreapta cu intoarcere in aer 90,180,360 de grade in jurul axei longitudinale spre stanga si pre dreapta cu aterizare.
Din alergare la semnal trecere in sprijin ghemuit si saritura cu intoarcere 90,180,360 de  grade si aterizare.
Saritura in adancime de pe banca, capacul de lada sau orice suprafata ridicata si aterizare.
Saritura in adancime de pe banca, capacul de lada sau orice suprafata ridicata si intoarcere 90,180,360 de grade si aterizare.
10 Saritura in adancime din diferite pozitii initiale (sprijin ghemuit, ghemuit cu bratele inpoi jos, stand cu corpul indoit) si aterizare.
11 Din aceleasi pozitii initiale: saritura in adancime dreapta sau in extensie cu efectuarea diferitelor miscari cu segmentele corpului in aer si oprire in aterizare.
12 Din atarnat cu spatele spre scara fixa: subbalansare fara si cu intoarceri in jurul axei longitudinale si oprire in pozitie de aterizare.
13 Saritura in sprijin ghemuit pe lada asezata transversal urmata de saritura in extensie si aterizare.
14 Saritura cu bataie pe un picior pe lada asezata in lungime, pas pe lada si saritura cu extensie cu desprindere de pe un picior si aterizare.

Exercitii pentru invatarea si perfectionarea elanului
     1   Stand departat antero-posterior: imitarea miscarii bratelor pe loc.
2   Joc de glezna  pe loc cu mainile sprijinite la perete in dreptul umerilor.
3   Joc de glezna in tempo moderat.
4   Joc de gleznacu viteza maxima.
5   Joc de gleznacu marirea treptata a vitezei miscarilor si trecere in alergare.
6   Alergare cu genunchii sus.
7   Alergarea cu pendularea gambelor inapoi.
8   Mers cu genunchii ridicati si pendularea piciorului inainte.
9   Alergare cu genunchii ridicati si pendularea piciorului inainte.
10 Alergare pe linie marcata.
11 Alergare cu schimbarea tempoului de alergare.
12 Alergare pe semne desenate.
13 Alergare peste obstacole mici ( bastoane, mingi medicinale).
14 Alergare 15-30 metri cu ingreuiere cu marirea vitezei.
15 Alergare si saritura peste aparate in conditii usurate.

Exercitii pentru invatarea, repetarea si perfectionarea pasului de apel si a bataii
Pasul de apel
1 Stand pe piciorul de bataie, celalalt sprijin inapoi: balansarea piciorului dinapoi inaite odata cu desprindere de pe piciorul de bataie si aterizare pe ambele picioare apropiate.
2 Idem exercitiul anterior cu desprindere de pe ambele picioare dupa aterizare.
3 Stand cu piciorul de bataie sprijinit pe banca: ridicare pe piciorul sprijinit, balansarea celuilalt picior inainte, apropierea piciorului si saritura pe trambulina semielastica cu desprindere.
4 Din stand pe un picior cu bratele lateral jos: apropierea piciorului dinapoi cu rotarea bratului inapoi jos, inainte sus.
5 Idem cu ridicare pe varfuri in timpul rotarii bratelor.
6 Idem cu desprindere.
Bataia propriu-zisa.
7 Sarituri pe ambele picioare cu rotary de brate si oprirea lor inainte sus.
8 Idem exercitiul 3 cu rotarea bratelor.
9 Stand pe piciorul de bataie in fata trambulinei semielastice, balansarea piciorului dinapoi inainte, apropierea piciorului de bataie si desprindere de pe trambulina cu aterizare tot pe trambulina.
10 Stand pe capacul de lada cu piciorul de bataie sprijinit: ridicare si saritura inainte cu bataie pe trambulina semielastica si aterizare pe o suprafata mai inalta.
11 Elan 2-3 pasi, bataie pe trambulina si aterizare pe o suprafata ridicata.
12 Doi – trei pasi, elan bataie pe trambulina, desprindere cu balansarea bratelor prin inainte sus si respingere de la perete.
13 Doi – trei pasi elan, executarea pasului de apel peste un obiect si bataie cu desprindere de pe trambulina semilastica.
14 Elan 3 – 5 pasi, bataie si saritura lunga cu rostogolire pe saltele suprapuse.



Exercitii pentru invatarea, repetarea si perfecionarea zborului I
1 Din ghemuit cu bratele inainte: saritura inainte pe maini cu ridicarea picioarelor in sprijin plutitor.
2 Din stand: saritura in stand pe maini cu asezarea mainilor pe sol sau pe o suprafata ridicata cu corpul in sprijin plutitor si prin corbet revenire in stand.
3 Alergare, bataie pe trambulina, desprindere cu balansarea bratelor inainte sus, trecere in zbor cu ajutor, sprijinirea mainilor la perete si respingere cu revenire pe trambulina
4 Alergare cu bataie pe trambulina semielastica si saritura lunga cu rostogolire cu ajutor
5 Stand fandat pe un picior, corpul indoit, bratele inapoi jos, impingere de pe piciorul fandat, balansarea bratelor sus, presarea calcailor inapoi si saritura lunga cu rostogolire pe saltele suprapuse.
6 Alergare, bataie si saritura lunga cu rostogolire peste o stacheta
7 Saritura cu trecere prin sprijin plutitor pe calup, corbetare si aterizare in sprijin ghemuit urmata de saritura cu extensie in adancime.
8 Bataie, desprindere si cadere in culcat facial pe saltele suprapuse.

Exercitii pentru invatarea, repetarea si perfectionarea sprijinului mainilor
1 Din sprijin ghemuit: deplasarea succesiva a mainilor spre inainte cu trecere in sprijin culcat si revenire.
2 Sprijin culcat: ridicarea si coborarea umerilor.
3 Sprijin culcat departat: prin coborarea si ridicarea bazinului, desprinderea simultana a mainilor si picioarelor pe loc si cu deplasare inainte sau lateral.
4 Stand cu bratele sus, dezechilibrare inainte si impingere din umeri cu revenire in pozitia initiala.
5 Idem exercitiul anterior cu bataie.
6 Sprijin culcat adanc (picioarele sprijinite pe o suprafata ridicata), deplasare laterala cu desprinderea simultana a mainilor si piciorelor.
7 Trecere in stand pe maini cu desprindere si mutarea mainilor inainte sau mai sus cu 10-15 cm.
8 Sprijin pe genunchi cu sprijinul inainte alungit: impingere din brate si umeri cu spatele rotunjit, ridicarea bratelor sus in timpul desprinderii si revenire.
9 Acelasi exercitiu din sprijin culcat.
10 Ghemuit cu bratele inainte: saritura inainte cu trecere in sprijin plutitor, corbetare si revenire in sprijin plutitor.
11 Pe trambulina elastica sprijinita: trecere in sprijin plutitor si corbetare in stand.
12 Saritura cu sprijinul mainilor pe trambulina asezata pe lada si aterizare in culcat facial pe saltele suprapuse.
13 Idem exercitiul anterior cu rasturnare prin stand pe maini si aterizare in culcat dorsal pe saltele suprapuse.

Exercitii pentru invatarea, repetarea si perfectionarea zborului II
1 Saritura in adancime cu extensie.
2 saritura in adancime cu inchidere si deschidere din articulatia coxo-femurala.
3 Stand pe maini: revenire in stand aplecat cu bratele sus pe calup.
4 Stand ghemuit: saritura in sprijin plutitor, corbet si aterizare in stand departat cu bratele sus.
5 Elan, bataie, desprindere, sprijin plutitor, corbetare si cadere in culcat facial pe suprafata ridicata.
6 Elan, bataie, sprijinul mainilor, desprindere de pe aparat si cadere in culcat pe saltele suprapuse pana la nivelul aparatului.
7 Stand pe maini: cadere in culcat dorsal pe suprafata ridicata.   


                                

                                                                                                         Prof. Tulea Daniel                                           



Niciun comentariu: