duminică, 12 iulie 2020

ACTIVITĂȚI SPORTIVE -TABĂRĂ ȘCOLARĂ



                                 

                                            







Tabără școlară -sportivă: pentru atât de mulți copii, ea semnifică zile libere de grijă, zile de înotat, practicat sporturi, cântat și ocazii de ați savura timpul, eliberat de cerințele anului școlar. Tabăra înseamnă timp fără lecții, fără studiu și fără profesori.
Dar o învățare semnificativă tot are loc în tabăra de vară – chiar dacă participanții nu realizează neapărat asta.
Învățăturile verii :
Toate acele dinamici ale taberei clasice – să fii departe de casă și părinți, să-ți faci noi prieteni, să fii parte dintr-o echipă și să încerci lucruri noi – sunt cărămizi de construcție ale unor abilități social-emoționale cruciale.
Învățarea  poate cuprinde o varietate de practici, dar majoritatea experților sunt de acord că un copil cu abilități SEL înalte are succes în cinci arii cheie: conștiința propriei identități, auto-controlul, conștiința socială, abilitățile de relaționare și luarea de decizii responsabile. Aceste abilități sunt din ce în ce mai mult înțelese ca fiind principalele atribute pentru succesul în școală și în viața profesională care îl așteaptă, dar școlile nu au întotdeauna timpul sau capacitățile de a le preda-antrena în mod explicit. Obligațiile de a completa curriculum și de a crește realizările studentului fac deseori dificil pentru profesor să dea prioritate construcției unei comunități, stabilirii de scopuri sau rezolvării de probleme în propria clasă.
Deconectați de obligațiile unei zile de școală, taberele de vară (în mod special cele în care stai și peste noapte), se pot scufunda cu capul înainte în învățarea social-emoțional- – și multe din ele o fac. Aceste oportunități sunt de o importanță specială pentru elevii proveniți din familii cu venituri reduse, mulți dintre ei având posibilități mai reduse de a câștiga aceste abilități în afara școlii.


Cum arată experiența unei tabere bune
Nu e vorba numai de un mediu nou și de un orar flexibil care construiește abilitățile social-emoționale ale copiilor. Multe tabere se concentrează în mod intenționat pe învățarea social-emoțională. Taberele cu profil sportiv, de exemplu, se referă la  cele patru valori ale lor – onestitatea, grija față de alții, respectul și responsabilitatea – promovate constant prin cântece, mici schițe teatrale și întruniri. Și majoritatea taberelor își învață personalul să antreneze copiii pentru a deveni mai independenți, conștienți social și reflexivi.

În mod special, taberele încurajează abilitățile de relaționare și conștiința socială prin: 
Introducerea copiilor într-un grup complet nou de colegi. Tabăra poate fi prima dată când copilul își petrece timpul cu oameni al căror mediu – ca zonă, rasă, religie – este diferit de al lui.
Crearea oportunităților pentru copii de a-și găsi proprii prieteni. Conform cercetătorului în educație și consilierului de tabără cu o îndelungată experiență, Claire Gogolen, consilierii încep adesea o sesiune prin tehnici de spargere a gheții și deseori re-aranjează grupurile din camere în diferite perechi. Aceste activități dau participanților la tabără oportunități explicite pentru a ajunge să se cunoască unii pe alții, permițându-le să-și dea seama cu cine vor să devină mai buni prieteni.
Crearea unui spațiu în care prostioarele, glumele sunt acceptate, dar nerușinarea nu. Fără nevoia de a se afunda într-un conținut academic, taberele au timp să utilizeze începutul unei sesiuni pentru a acorda prioritate normelor de grup, spune specialistul în învățare și fost consilier și director de tabără Ari Fleisher. Coordonatorii de tabere pot face să se înțeleagă foarte clar că neobrăzarea și batjocorirea nu sunt acceptabile. În același timp, taberele încurajează cântecele, glumele și prostioarele generale care permit participanților să se relaxeze și să fie ei înșiși.


                                       




Luarea unei pauze de la tehnologie. Multe tabere în care se stă și peste noapte restricționează sau interzic telefoanele, tabletele și computerele. Pentru mulți participanți este pentru prima dată când și-au făcut prieteni fără ajutorul Instagram sau Snapchat, și ei învață cum să navigheze printre reperele sociale pentru a construi și menține o prietenie în „viața reală”
Modelarea lucrului în echipă și a sportivității. În timpul pregătirii personalului, multe tabere subliniază importanța ca adulții să demonstreze cooperare și prietenie cu participanții (copii) din tabără. Când participanții sunt înconjurați de modele pozitive – în special modele care sunt mai apropiate de vârsta lor decât sunt profesorii – ei învață cum să se poarte cu colegii care pot fi diferiți față de ei.

Taberele de asemenea hrănesc conștiința propriei identități, auto-controlul și luarea de decizii responsabile prin:
Cerându-le copiilor să-și rezolve problemele de zi cu zi singuri. Cu un contact limitat cu părinții, participanții din tabere trebuie să învețe cum să-și rezolve conflictele, indiferent dacă este un dezacord cu colegul de cameră sau faptul că nu poate participa la activitatea pe care o preferă.
Prezentând activități care sunt noi pentru toți. Coordonatorii de tabere deseori conduc jocuri și activități care nu au fost încercate de nimeni din tabără. Fără frica faptului că unii participanți vor avea de făcut o cursă cu picioarele legate sau un joc de baschet, copiii vor decide mai curând să facă lucruri noi.


                                      



Oferindu-le copiilor șansa de a-și stabili scopuri zilnice și de a la împlini. Cantitatea pură de activități noi face posibil pentru copii să-și stabilească continuu și să-și atingă noi scopuri, adâncindu-și înțelegerea limitelor personale. Într-o zi un copil își poate propune să atingă culmea zidului de cățărare, iar a doua zi poate fi hotărât să colaboreze cu grupul lui ca să creeze un nou cântec.
Ajutând copiii să-și descopere abilitățile. Copiii care sunt cufundați în mod obișnuit în cerințele academice pot deveni conștienți de noi abilități despre care nu știau că le au. Pentru copiii care se căznesc la școală, aceste oportunități le pot crește încrederea în sine.
Furnizând timp pentru reflecții. Multe tabere încep sau sfârșesc ziua cu activități de reflecție, în care participanții se pot gândi la provocările cu care s-au confruntat, cum au crescut și ce le-a făcut plăcere. Aceste momente, prea rare într-o zi tipică de școală pot dezvolta conștiința de sine și înțelegerea pentru toți copiii.
Secretul unei tabere de vară este să organizezi mai multe tipuri de activități pentru copii. Cu cât vei desfășura mai multe activități diverse, cu atât șansele ca fiecare copil să facă ce-i place sunt mai mari. Spre exemplu, poți include: activități sportive, ateliere, excursii, cursuri de limbi străine, jocuri de cunoaștere și multe alte activități care să îmbine învățarea cu distracția.
Pentru ca aceste activități pentru copii să fie cât mai memorabile, îți recomand să incluzi în desfășurarea lor și câteva produse utile pentru ei, dar care îți vor ușura și ție munca (tricouri, șepci, rucsacuri, pixuri, brățări etc.). Acestea nu numai că vor crea o amintire frumoasă și o relație specială între participanți, ci îți vor aduce și un plus de notorietate, având în vedere că acestea vor fi păstrate și folosite de copii și după finalizarea taberei.
Drumețiile și activitățile sportive din taberele pentru copii sunt esențiale, așadar va trebui să aloci suficient timp și pentru astfel de activități. Iată câteva exemple de activități pentru copii pe care le poți practica în tabere:

· Plimbat cu bicicleta
· Tir cu arcul
· Fotbal / Volei / Badminton / Tenis / Inot
· Airsoft
· Orintare cu și fără busolă
· Drumeții și picnic în natură
· Excursii tematice

Dacă îți propui să organizezi excursii în natură, ai grijă ca participanții să fie echipați corespunzător, să folosească pălării pentru protecție solară, să aibă o sticlă de apă la îndemână sau chiar o pelerină de ploaie, dacă e cazul.



                                   
                                                                                                              Prof. Tulea Daniel


Niciun comentariu: