Pentru mulți copii vacanța a sosit și o mare parte dintre aceștia și-au făcut deja planuri, iar o opțiune ar fi taberele de vară. Ca și organizator al unei tabere de vară, nu ai deloc o misiune ușoară având în vedere că părinții își lasă copiii pe mâna voastră. Apare o întrebare: ce activități pentru copii și jocuri de tabără ar trebui să organizezi?
Un lucru e clar: dacă îi mulțumești pe copii, o sa fie și părinții încântați! Ce fel de activități pentru copii ar trebui să organizezi? Dar cum ai putea să-i mulțumești pe toți copiii având în vedere că aceștia sunt atât de diferiți?
Secretul unei tabere de vară este să organizezi mai multe tipuri de activități pentru copii. Cu cât vei desfășura mai multe activități diverse, cu atât șansele ca fiecare copil să facă ce-i place sunt mai mari. Spre exemplu, poți include: activități sportive, ateliere, excursii, cursuri de limbi străine, jocuri de cunoaștere și multe alte activități care să îmbine învățarea cu distracția.
Pentru ca aceste activități pentru copii să fie cât mai memorabile, îți recomand să incluzi în desfășurarea lor și câteva produse utile pentru ei, dar care îți vor ușura și ție munca (tricouri, șepci, rucsacuri, pixuri, brățări etc.). Acestea nu numai că vor crea o amintire frumoasă și o relație specială între participanți, ci îți vor aduce și un plus de notorietate, având în vedere că acestea vor fi păstrate și folosite de copii și după finalizarea taberei.
Drumețiile și activitățile sportive din taberele pentru copii sunt esențiale, așadar va trebui să aloci suficient timp și pentru astfel de activități. Iată câteva exemple de activități pentru copii pe care le poți practica în tabere:
· Plimbat cu bicicleta
· Tir cu arcul
· Fotbal / Volei / Badminton / Tenis / Inot
· Airsoft
· Orintare cu și fără busolă
· Drumeții și picnic în natură
· Excursii tematice.
Dacă îți propui să organizezi excursii în natură, ai grijă ca participanții să fie echipați corespunzător, să folosească pălării pentru protecție solară, să aibă o sticlă de apă la îndemână sau chiar o pelerină de ploaie, dacă e cazul.
Toate acele dinamici ale taberei clasice – să fii departe de casă și părinți, să-ți faci noi prieteni, să fii parte dintr-o echipă și să încerci lucruri noi – sunt cărămizi de construcție ale unor abilități social-emoționale cruciale.
Învățarea poate cuprinde o varietate de practici, dar majoritatea experților sunt de acord că un copil cu abilități SEL înalte are succes în cinci arii cheie: conștiința propriei identități, auto-controlul, conștiința socială, abilitățile de relaționare și luarea de decizii responsabile. Aceste abilități sunt din ce în ce mai mult înțelese ca fiind principalele atribute pentru succesul în școală și în viața profesională care îl așteaptă, dar școlile nu au întotdeauna timpul sau capacitățile de a le preda-antrena în mod explicit. Obligațiile de a completa curriculum și de a crește realizările studentului fac deseori dificil pentru profesor să dea prioritate construcției unei comunități, stabilirii de scopuri sau rezolvării de probleme în propria clasă.
Deconectați de obligațiile unei zile de școală, taberele de vară (în mod special cele în care stai și peste noapte), se pot scufunda cu capul înainte în învățarea social-emoțional- – și multe din ele o fac. Aceste oportunități sunt de o importanță specială pentru elevii proveniți din familii cu venituri reduse, mulți dintre ei având posibilități mai reduse de a câștiga aceste abilități în afara școlii.
Prof. Tulea Daniel
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu