ACTIVITATEA ASOCIAŢIEI SPORTIVE ŞCOLARE
Asociaţia sportivă reprezintă principala formă extraşcolară de organizare a activităţilor competiţionale şi necompetiţionale ale elevilor de la nivelul unităţilor de învăţământ în toate ciclurile şcolare.
Aceasta îşi dobândeşte legimitatea prin afilierea exclusivă la “Federaţia Sportului şcolar şi Universitar” organizându-şi activitatea în conformitate cu regulamentele şi cerinţele acesteia.
Afilierea asociaţiei sportive şcolare constituie o condiţie obligatorie pentru înscrierea şi participarea unităţii de învăţămât pe care o reprezintă în cadrul competiţiilor cuprinse în Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar şi la acţiunile sportive cu caracter internaţional cuprinse în calendarul F.S.S.U.
Activitatea asociaţiei sportive se organizează pe secţii sportive sau ca forme de activitate cu caracter recreativ la care pot participa inclusiv cadrele didactice care funcţionează în unitatea de învăţământ respectivă, încadrate în propriile reglementări, aprobate în Adunarea generală organizată anual.
Catedra de educaţie fizică şi sport se implică în sprijinirea organizării secţiilor/ activităţilor care se vor organiza în fiecare an şcolar, punând la dispoziţia secţiilor asociaţiei sportive întreaga bază sportivă şi materială existentă, precum şi implicarea în conducerea unor programe sportiv-turistice solicitate de elevi şi pentru care se impune un sprijin de instruire specializat (gimnastica acrobatică, culturism, etc.).
În cadrul asociaţiei sportive, fiecare clasă îşi pregăteşte formaţiile care participă la competiţiile interne.
Activitatea asociaţiei sportive nu se confundă cu celelalte forme de organizare a practicării sportului, oferite prin structura planurilor de învăţământ, cum ar fi: ansamblul sportiv sau pregătirea formaţiilor reprezentative participante la competiţii interşcolare oficiale.
În organizarea şi realizarea activităţilor stabilite, pentru un an şcolar pot fi implicaţi elevii cu iniţiativă şi pasiune în acest sens, profesori sau părinţi cu pricepere si disponibilităţi constante pentru implicarea în asemenea activităţi şi pentru care îşi dă avizul directorul şcolii.
În aprecierea anuală a activităţii profesorilor de educaţie fizică şi sport se va avea în vedere şi contribuţia acestora în organizarea timpului liber al elevilor prin variate acţiuni cu specific sportiv , agreate de grupuri de elevi cu preocupări comune în acest sens.
Prof. Tulea Daniel
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu