MINGEA MEDICINALĂ:
Mingea medicinală este confecționată de obicei din bucăți de piele și umplută cu nisip și rumeguș sau cu păr, are o greutate de 1-5kg.
Exercițiile cu mingea medicinală angrenează în acțiune, simultan sau selectiv, majoritatea grupelor musculare, dar în special musculatura membrelor superioare dezvoltând, în funcție de obiectivul urmărit, forța acestora sau forța în combinație cu alte calități motrice(viteza,rezistența,îndemânarea).
Exercițiile cu mingea medicinală se pot efectua cu ambele mâini sau cu o singură mână,din poziții variate(stînd, așezat, pe genunchi, culcat etc.).
În dezvoltarea forței, greutatea mingii medicinale are un rol important. Exercițiile efectuate cu mingi considerate grele, în raport cu vârsta elevilor, contribuie, în special, la dezvoltarea forței musculare, iar cele efectuate cu mingi mai ușoare pot avea efect asupra dezvoltării forței în regim de viteză sau rezistență-depinde de dozare. Având în vedere că majoritatea exercițiilor cu mingea medicinală se bazează pe aruncări, împingeri, prinderi , pot arăta faptul că efectul vizează nu atât forța pură, cât mai ales caliatea combinată forță-viteză.
Exercițiile cu mingea medicinală- permit dozarea și localizarea acțiunilor la nivelul grupelor musculare vizate, utilizându-se ca elemente de obiectivizare greutatea mingii, numărul de repetări, unitatea de timp.
Mai jos voi expune câteva exemple de exerciții foarte utile cu mingea medicinală:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu