STÂND PE OMOPLAȚI
Fig.9 a. Fig. 9 b.,c,d.
Descriere tehnică:
Din poziţia şezând se execută o rulare înapoi cu gruparea corpului, urmată de aşezarea mâinilor pe bazin, braţele cu partea posterioară sunt sprijinite pe sol. Urmează întinderea picioarelor şi a corpului la verticală, în aşa fel încât, călcâiele, şezuta şi umerii să se găsească pe aceeaşi linie verticală (fig. 9a). După însuşirea corectă a elementului, se va executa cu picioarele întinse, apoi din poziţia stând prin rulare pe spate, cu şi fără sprijinul mâinilor pe bazin, braţele rămânând întinse pe sol. În stând pe omoplaţi picioarele pot fi întinse; un picior îndoit şi celălalt întins; în sfoară etc. (fig. 9 b, c, d).
Metodica învăţării:
Seria I:
- şezând: rulare înapoi cu corpul grupat sau întins şi revenire;
- sprijin ghemuit: rulare înapoi cu păstrarea grupării şi revenire;
- culcat dorsal cu mâinile apucate de a doua şipcă: îndoirea picioarelor cu apropierea genunchilor de piept, menţinerea poziţiei şi revenire;
- aceeaşi poziţie: îndoirea picioarelor, rulare pe spate cu întinderea picioarelor spre verticală atingând scara cât mai sus şi revenire.
Seria a II-a:
- şezând: rulare înapoi cu corpul grupat şi în momentul sprijinului pe omoplaţi şi ceafă, întinderea braţelor şi aşezarea lor pe saltea;
- stând pe omoplaţi cu şi fără ajutor;
- stând pe omoplaţi din poziţia aşezat şi stând, prin rulare înapoi;
- introducerea elementului în combinaţii simple.
Ajutorul:
Se acordă din lateral faţă de executant, apucându-l de glezne, iar cu un genunchi sprijinit pe bazinul acestuia, se fixează poziţia verticală.
Greşeli de execuţie:
Elan prea mare la ridicarea picioarelor şi corpul se răstoarnă; ridicarea insuficientă pe umeri; căderea corpului peste cap; îndoire din articulaţiile coxo-femurale; nerealizarea poziţiei verticale.
Prof. Tulea Daniel
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu