DESIGN-UL METODOLOGIC AL LECȚIEI DE EDUCAȚIE FIZICĂ ȘI SPORT
Depinde de modul in care este pregatita si condusa.
Pentru ca scopul lectiei sa fie in intregime atins, iar eficienta acesteia sa creasca la parametri superiori, se impune cu hotarare asigurarea unor cerinte de baza indiferent de tipul si obiectivele lectiei respective si anume: densitate optima , dinamism, varietate, atractivitate.
Masurile luate in legatura cu sporirea densitatii motrice si a intensitatii efortului in lectie, constituie aspecte importante dar partiale, ale folosirii eficiente a timpului, intre acestea si obiectivele instructive educative ale lectiei este necesar sa existe; o concordant perfecta.
Densitatea optima este obtinuta prin modul de organizare a exersarii, prin folosirea unui bogat material didactico-sportiv, prin înlaturarea „timpilor morti", scurtarea pauzelor, inlantuirea rationala a temelor, utilizarea unor metode si procedcc metodice adecvate, a unor mijloace standardizate si bine cuantilicate.
Varietatea continutului lectiei se poate realiza prin folosirea unui mare numar de \ mijloace, prin modificari in forma de organizare, schimbandu-se perechile de lucru si stimulii care due la cresterea interesului elevilor pentru lecfie. Ea se poate realiza prin continutul exercitiilor (bogat, interesant, cu grad emotional ridicat etc.), prin asigurarea permanenta a spiritului de intrecere, prin crearea unei atmosfere placute, recreative etc. atribute specifice intrecerilor, jocurilor de miscare, concursului in general. Procesul de constientizare duce la activizarea elevilor, la intelegerea executiei si scopului invatani.
In momentul in care va intelege aceste lucruri el va actiona cu mai multa placere, ambitionandu-se pentru perfectionarea executiilor sale.
Lectia de educatie va trebui ancorata in atmosfera specifica sportului. Aceasta se realizeaza prin prezenta exercitiilor, a structurilor de exercitii, a jocurilor de miscare, a stafetelor si parcursurilor aplicative, a intrecerilor in general. Punerea frecventa a elevilor in situatia de a descoperi prin eforturi proprii de gandire, prin cautari laborioase, prin rezolvarea unor situatii problema, este o alta cale de eficientizare a lectiilor.
Atractivitatea lectiei reprezinta problema de baza a eficientei acesteia. De modul in care izbuteste rezolvarea acestui aspect din lectie depinde interesul si participarea efectiva, constienta si activa a elevilor. Aceste aspecte din lectie contribuie in mare masura la determinarea elevilor sa iubeasca exercitiul fizic si sa manifeste dorinta de a-1 practica independent.
Atractivitatea exercitiilor se poate realiza prin continutul acestora, cu un grad emotional ridicat, bogat, interesant sau prin asigurarea permanenta a spiritului de intrecere pe fondul unei atmosfere placute, recreative, atribute specifice mai ales intrecerii si jocurilor de miscare.
Pentru ca profesorul sa realizeze aceste cerinte trebuie sa selectioneze continuu metode si mijloace pe care sa le imbunatateasca permanent. completandu-1 cu noi si interesante exercitii pe baza experien tei proprii sau preluate din literatura de specialitate.
Motivatia activitatii constiente a elevului pentru practicarea exercitiilor fizice - este determinata de motivatii imediate si motivatii de perspective.
O influenta deosebita in amplificarea constientizarii o pot avea explicatia, demonstratia, precum si utilizarea cat mai multor materiale intuitive.
Metodele si procedeele folosite pentru constientizare sunt stabilite in functie de varsta si nivelul colectivului cu care se lucreaza.
Constientizarea elevilor in cadrul lectiilor de educate fizica se recomanda sa se realizeze prin oprirea colectivului si atentionarea elevilor asupra anumitor elemente sau prin recomandari si masuri ce se iau chiar in timpul executiei (indicatii tehnice, materiale, intuitive), deoarece acestea trezesc interesul elevilor determinandu-i la exersarea constienta a exercitiilor respective.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu