duminică, 23 august 2020

FOTBAL -MIJLOC , REFLEXII DE SPECIALITATE




                                    FOTBALUL CA MIJLOC AL EDUCAŢIEI FIZICE







    Fotbalul este unul dintre cele mai importante jocuri sportive colective, o formă specifică de manifestare şi practicare a exerciţiului fizic, o activitate socială subordonată cerinţei perfecţionării dezvoltării fizice şi capacităţii motrice a oamenilor, cu valoare educativă deosebită.
Caracterul lui formativ se datorează cumulării efectelor sanotrofice cu influenţele şi efectele educative ale practicării acestuia. Considerarea fotbalului ca mijloc al educaţiei fizice, alături de celelalte jocuri sportive, reprezintă recunoaşterea funcţiei formative a acestuia.
     Fotbalul este unul din mijloacele tipice ale educaţiei fizice si sportive modeme, ce contribuie la integrarea socială a tinerilor si la pregătirea lor multilaterală, prin activitatea ludică specifică practicării lui. Fotbalul este un domeniu care include un sistem de exerciţii fizice diversificate, grupate într-o tehnică proprie, ordonată prin regulamente precise şi unice. Fotbalul reprezintă un mijloc principal al educaţiei fizice în învăţământul de toate gradele, între cele două activităţi sociale, educaţia fizică şi fotbalul (joc sportiv), există o relaţie de mare însemnătate teoretică şi practică. Elementul cel mai elocvent al acestui raport este furnizat de infuzia de tehnică fotbalistică în sistemul mijloacelor educaţiei fizice, modernizând conţinutul acesteia, în acelaşi timp, fotbalul urmăreşte valorificarea maximă a înclinaţiilor participanţilor spre acest domeniu de manifestare.
Integrat fiind educaţiei fizice, se realizează o fuziune între educaţia fizică şi sportivă, aceasta din urmă reprezentând în esenţă utilizarea fotbalului atât pentru realizarea obiectivelor de instruire si de performanţă proprii, cât şi pentru realizarea obiectivelor şi funcţiilor educaţiei fizice. 

Practicarea fotbalului rezolvă multiple probleme ale educaţiei fizice şi sportive, dintre care enumerăm :
· întărirea sănătăţii (funcţia sanotrofică )
· dezvoltarea calităţilor biomotrice, cu precădere a celor specifice fotbalului
· dobândirea unor tehnici proprii jocului
· formarea personalităţii multilaterale a individului

Ca mijloc al educaţiei fizice, fotbalul este strâns legat de noţiunea de întrecere, prin care se evidenţiază calităţile individuale şi colective, precum şi stadiul de pregătire, întrecerea dezvoltă spiritul de colectivitate şi de competivitate, capacitatea de autoorganizare si autoconducere.
Considerat sub acest aspect educaţional, fotbalul este un instrument unanim acceptat, ce contribuie la realizarea funcţiilor educaţiei fizice şi sportive.

În sinteză, fotbalul contribuie la cultura sportivă a practicanţilor, ce însumează un sistem larg de cunoştinţe { informaţii ), priceperi şi deprinderi de practică sportivă.






                                                                                               Prof. Tulea Daniel

Niciun comentariu: