sâmbătă, 6 martie 2021

EXERCIȚIUL FIZIC - IMUNITATE-PANDEMIE


                     

      CUPRINS

 

 

REZUMAT                                                                                                           /1

CUVINTE CHEIE                                                                                                /1

GENERALITĂȚI                                                                                                  /1

SISTEMUL IMUNITAR                                                                                       /2

EXERCIȚIUL ȘI SISTEMUL IMUNITAR                                                           /4

PAȘI DE ACȚIUNE PENTRU SUSȚINEREA SISTEMULUI IMUNITAR      /7

ÎN LOC DE CONCLUZIE                                                                                     /9

BIBLIOGRAFIE                                                                                                   /10

 

REZUMAT :

Vreau să scot în evidență faptul că, EXERCIȚIUL și IMUNITATEA sunt factori foarte importanți în viața oricărei persoane, de aceea, pentru a avea și a ne menține o imunitate și totodată o sănătate foarte bună ,trebuie să facem și noi câte ceva pentru a o avea. Și asta implică, un minim de informații despre practicarea exercițiilor fizice și despre funcționalitatea propriului corp, și astfel, vom putem acționa pentru a ne menține o sănătate foarte bună pe tot parcursul vieții indiferent de situații.

 

CUVINTE CHEIE: Exercițiul fizic, Imunitate, Covid-19, Sănătate, Prevenție,Sport.

 

 

GENERALITĂȚI

Odată cu debutul noii pandemii de coronavirus la începutul anului 2020, construirea unui sistem imunitar sănătos, care este capabil să combată infecția, a devenit o prioritate majoră pentru mulți oameni.

În timp ce cercetătorii care studiază imunologia exercițiilor încep să înțeleagă modul în care exercițiul influențează sistemul imunitar, în prezent există puține cercetări care investighează exact modul în care exercițiul afectează capacitatea organismului de a combate COVID-19. Cu toate acestea, așa cum au scris recent cercetătorii Simpson și Katsanis în Brain, Behavior and Immunity, „Știm că a avea niveluri ridicate de fitness cardiorespirator și a face exerciții fizice la intensitate moderată până la vigurosă poate îmbunătăți răspunsurile imune la vaccinare, reduce inflamația cronică scăzută și poate îmbunătăți diverse markeri imuni în mai multe stări de boală, inclusiv cancer, HIV, boli cardiovasculare, diabet, tulburări cognitive și obezitate. " De asemenea, merită menționat faptul că, deși stresul are un efect negativ asupra imunității, s-a dovedit că exercițiile fizice sunt deosebit de eficiente pentru reducerea nivelului de stres.

Găsirea echilibrului corect al exercițiului - cantitatea care susține sistemul imunitar, mai degrabă decât să-l suprime - este esențială. În acest scop, oamenii de știință au identificat o „curbă J”, ceea ce înseamnă că o anumită cantitate de exercițiu poate oferi beneficii pentru susținerea sistemului imunitar, dar prea mult exercițiu la o intensitate prea mare cu un timp de recuperare inadecvat poate duce la o slăbire a sistemul imunitar și o susceptibilitate crescută la infecția care intră în organism. După cum observă Gleeson în Jurnalul de Fiziologie Aplicată, „Deși angajarea într-o activitate moderată poate spori funcția imună peste nivelurile sedentare, cantități excesive de exerciții prelungite, de intensitate ridicată, pot afecta funcția imunitar

Prin acest articol vreau să prezint o scurtă trecere în revistă a sistemului imunitar și, cel mai important, identific pașii specifici care se pot realiza pentru consolidarea sistemul imunitar și a reduce riscul de a prinde o boală infecțioasă.

 

SISTEMUL IMUNITAR

Sistemul imunitar uman are două subsisteme principale: sistemul imunitar înnăscut, care este prima linie de apărare împotriva dezvoltării unei infecții, și sistemul imunitar adaptativ, care poate produce un răspuns specific la o infecție străină. Sistemul imunitar înnăscut include pielea (care împiedică pătrunderea infecțiilor în organism), membranele mucoase, aciditatea fluidelor și secrețiilor corporale și leucocitele (globule albe din sânge), care conțin o serie de celule specifice, inclusiv celule T, celule B și celule ucigașe (NK). Sistemul imunitar adaptiv produce anticorpi specifici și ridică leucocitele pentru a combate infecțiile atunci când sunt introduse în organism. În general, când o boală sau o infecție este introdusă în organism, răspunsul inițial este creșterea leucocitelor într-un efort de eliminare a amenințării. Sistemul imunitar adaptiv poate spori răspunsul; dacă o boală specifică este reintrodusă în organism, aceasta are deja anticorpii pentru a o învinge.

Funcția primei linii de apărare este de a împiedica agenții patogeni străini să intre în corp în primul rând. COVID-19, ca o serie de boli, este o infecție aeriană care poate pătrunde prin sistemul respirator al corpului. Un studiu din 2010 a prezis efectele posibile ale utilizării măștilor la nivelul întregii populații asupra dezvoltării unei pandemii de gripă utilizând modele matematice și o revizuire a literaturii. Aceste modele matematice au fost utilizate pentru a determina că utilizarea măștilor faciale certificate poate limita răspândirea gripei și că „utilizarea măștilor nu numai că protejează persoanele sănătoase, ci și reduce infecțiozitatea purtătorilor simptomatici și asimptomatici, reducând astfel numărul și eficacitatea surselor de transmisie a bolii. Utilizarea măștilor este practic singura modalitate de a preveni transmiterea aerosolilor, care poate provoca cele mai severe cazuri de gripă. ” Cercetătorii au ajuns la concluzia că „utilizarea măștilor faciale la nivelul întregii populații poate fi o strategie valoroasă pentru întârzierea sau conținerea unei pandemii de gripă sau cel puțin scăderea ratei de atac a infecției”.

 

Condițiile de sănătate existente pot compromite sistemul imunitar.

Condițiile de sănătate cronice preexistente pot copleși sistemul imunitar, limitându-i capacitatea de a răspunde și de a combate o infecție secundară precum COVID-19. În timpul relativ limitat de timp în care medicii au tratat COVID-19, obezitatea a fost identificată ca un factor de risc care ar putea crește semnificativ riscul de spitalizare și deces. În plus, se știe de ceva timp că nivelurile de grăsime corporală pot compromite sistemul imunitar, lăsând corpul mai susceptibil la boli. „Excesul de grăsime corporală, în special grăsimea abdominală, declanșează producerea de celule imune,, pro-inflamatorii ”care circulă în sânge și pot deteriora corpul”, scriu Viardot, Lord și Samaras în The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. In plus, alte celule imune, cunoscute sub numele de macrofage, sunt, de asemenea, activate in țesuturile adipoase.

Persoanele cu obezitate și / sau alte afecțiuni cronice de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, diabetul și cancerul, supraîncarcă deja sistemul imunitar, ceea ce face mult mai probabil să experimenteze complicații severe dacă contractă COVID-19. Cercetările preliminare au identificat obezitatea morbidă ca un indicator principal al posibilei morbidități de la COVID-19 și au constatat că persoanele cu obezitate [indici de masă corporală (IMC) peste 30 kg / m2] aveau un risc semnificativ mai mare de spitalizare și erau mai susceptibili de a fi admise la o unitate de terapie intensivă. De asemenea, au fost cu 48% mai predispuse să moară din cauza virusului decât cei cu greutate normală.

 Pentru persoanele care trăiesc cu obezitate, creșterea nivelului de activitate fizică prin exerciții fizice în scopul pierderii în greutate ar putea deveni literalmente o chestiune de viață și moarte.

 

EXERCIȚIUL ȘI SISTEMUL IMUNITAR

Este important să ne amintim că exercițiile fizice sunt un stres fizic impus corpului, care poate avea atât un efect acut, cât și un efect cronic asupra sistemului imunitar. Sistemul nervos simpatic (SNS) și axa hipotalamus-hipofiză-suprarenală (HPA) sunt activate în timpul exercițiului pentru a promova metabolismul energetic. Cu toate astea, acestea au și un impact important asupra capacității sistemului imunitar de a elibera leucocitele responsabile de combaterea infecțiilor. În faza acută, după un singur set de exerciții de intensitate moderată, nivelurile de leucocite pot crește, ceea ce ajută la susținerea sistemului imunitar.

„Impactul exercițiului fizic asupra parametrilor imuni înnăscuti și dobândiți”, scriu Simpson și colegii săi, „depinde de intensitatea exercițiului, durata și sarcina generală a antrenamentului.” Impactul exercițiului fizic asupra sistemului imunitar se bazează pe o serie de factori diferiți, dintre care unii pot fi influențați de programele fizice științific elaborate.; alți factori sunt variabili în funcție de individ. Factorii care reglează funcționarea sistemului imunitar includ genetica, vârsta, nutriția, starea de antrenament, condițiile de sănătate care stau la baza, stresul psihologic și istoricul medical.

Când vine vorba de perioade extinse de exerciții sau concursuri de mare intensitate, cercetătorii au identificat ceea ce numesc „fereastră deschisă” atunci când sistemul imunitar este compromis, crescând probabilitatea ca o infecție să intre în corp. „Diverse funcții ale celulelor imune sunt afectate temporar în urma unor crize acute de exerciții fizice grele continue și prelungite”, scrie Gleeson, „iar sportivii angajați în perioade intensive de antrenament de anduranță par a fi mai susceptibili la infecții minore”. Peake și colegii sunt de acord. "Dacă exercițiul se repetă din nou în timp ce sistemul imunitar este încă deprimat, acest lucru ar putea duce la un grad mai mare de imunodepresie și, eventual, la o fereastră mai lungă de oportunități pentru infecție". La fel, Simpson și colegii săi au constatat că „atacurile dificile de exerciții fizice, de obicei cele practicate de sportivi și alte persoane cu performanțe ridicate (de exemplu, militare), au fost asociate cu imunitatea suprimată a mucoasei și celulelor, simptome crescute ale infecțiilor tractului respirator superior, virale latente reactivare și răspunsuri imune afectate la vaccin și antigeni noi. ”

În mod clar, intensitatea exercițiilor fizice are potențialul de a afecta negativ capacitatea sistemului imunitar de a combate infecțiile. O altă variabilă a modului în care exercițiul afectează sistemul imunitar este disponibilitatea glicogenului și metabolismul celulelor imune. La fel ca celulele musculare, celulele imune necesită combustibil pentru a funcționa. Cercetările sugerează că exercițiile fizice, în special perioadele prelungite de exerciții intense, ar putea limita cantitatea de energie disponibilă pentru aceste celule și ar putea contribui la fenomenul „ferestrei deschise”. Mai mult, carbohidrații ingerați în timpul și imediat după exerciții pot ajuta la susținerea funcției imune optime. Pentru persoanele care efectuează perioade extinse de activitate fizică de intensitate ridicată, alimentația adecvată este deosebit de importantă pentru a promova performanța optimă a sistemului imunitar.

O altă modalitate prin care se poate contribui la promovarea funcției imune optime în rândul persoanelor active, este acordarea atenției frecvențelor respiratorii. Respirația, rata respirației, este cea care aduce oxigenul în plămâni - aici este locul în care puterea componentei mucoase a sistemului imunitar înnăscut joacă un rol important. În timpul exercițiilor de intensitate mare, mușchii care lucrează folosesc glicogen pentru a produce adenozin trifosfat (ATP), care este substanța chimică care alimentează contracțiile musculare. Un produs secundar al metabolismului glucozei este dioxidul de carbon (CO2). Pe măsură ce intensitatea exercițiilor fizice crește, rata și forța respirației crește pentru a împinge CO2 din corp și pentru a atrage oxigenul. Pentru profesioniștii din domeniul sănătății și exercițiilor fizice, acesta prezintă un alt argument pentru limitarea intensității exercițiilor fizice, mai ales atunci când se predă lecții de exerciții fizice într-un mediu interior. De asemenea, susține cazul pentru respectarea orientărilor privind distanțarea stabilite de multe municipalități și guverne. Păstrarea unei distanțe adecvate față de ceilalți exercițiali înseamnă că orice inspiră /expiră în timpul exercițiului va avea o probabilitate mult mai mică de a-i afecta pe ceilalți din zona imediată.

Când vine vorba de utilizarea exercițiului pentru susținerea sistemului imunitar, literatura de cercetare este covârșitor de concludentă că o cantitate limitată (45 de minute sau mai puțin) de exerciții de intensitate moderată poate spori sistemul imunitar și reduce riscul de îmbolnăvire. Programele de antrenament pentru persoanele active practicante de mișcare sportivă constantă, ar trebui să fie ajustate pentru a avea o durată mai scurtă și o intensitate redusă până la moderată pentru a se asigura că exercițiile fizice contribuie la susținerea sistemului imunitar, precum și a sănătății generale.

 

PAȘI DE ACȚIUNE PENTRU SUSȚINEREA SISTEMULUI IMUNITAR

Vestea bună este că profesioniștii din domeniul sănătății și exercițiilor fizice pot avea un impact important asupra ajutării persoanelor participante la o viața sportivă constantă ,îi sprijine în ceea ce înseamnă sistemul imunitar ,pentru a reduce riscul de a dezvolta orice boală infecțioasă. Pe baza dovezilor disponibile, evaluate de specialiști, se poate reduce riscul de îmbolnăvire cu COVID-19 sau orice altă boală aeriană, prin implementarea următoarelor sugestii:

-Purtați o mască în timp ce predați și lucrați cu persoanele în sălile de fitness, și faceți obligatorie purtarea unei măști atunci când participanții la activități fizice se antrenează în sala dvs.. Da, poate fi incomod și inconfortabil, dar; 1) multe comunități locale au ordin permanent să poarte o mască în efortul de a reduce transmisia ; 2), consideră o mască o parte a sistemului de apărare al organismului împotriva prinderii unei boli în primul rând. Dacă , anumite persoanele participante la activitatea fizică refuză să poarte o mască sau nu poate purta o mască, sugerați modalități alternative de exercițiu care mențin distanțarea socială, cum ar fi opțiunile de exerciții virtuale sau în aer liber. Persoanele care au supraponderalitate sau obezitate semnificativă, pot să lucreze în direcția obiectivelor de slăbire în scopul susținerii sistemului imunitar. Acum, mai mult ca oricând, pierderea în greutate este o componentă importantă pentru obținerea unei sănătăți optime pe termen lung.

Încurajarea persoanelor practicante de sport să urmeze un plan nutrițional sănătos care include o cantitate adecvată de carbohidrați. Dovezile sugerează că restricționarea carbohidraților ar putea suprima sistemul imunitar. Potrivit lui Peake și colaboratorii, „O dietă echilibrată și bine diversificată, care îndeplinește cerințele energetice în exercitarea persoanelor fizice, este cu siguranță o componentă cheie pentru menținerea funcției imune ca răspuns la exerciții fizice intense”.

Se recomandă se efectueze exerciții de intensitate moderată (de exemplu, 3 până la 4 la evaluarea de la 0 la 10 a scalei de efort percepute) pentru mai puțin de 45 de minute la un moment dat, care este recunoscut ca fiind suficient pentru susținerea răspunsului imun al organismului.

Reduceți volumul și durata exercițiilor de intensitate mare. Când vine vorba de antrenament de intensitate mare, intensitatea este mai importantă decât durata. În timp ce un ciclu de patru minute al unui protocol Tabata poate fi suficient pentru a îmbunătăți eficiența aerobă și a arde calorii, a face mai mult decât unul poate să nu ofere niciun beneficiu suplimentar și ar putea crește de fapt riscul de a compromite sistemul imunitar.

Atunci când este posibil, exercițiile de intensitate ridicată trebuie efectuate în aer liber sau în locații cu un flux de aer suficient, suficient de mare pentru a se potrivi ghidurilor de distanță recomandate. Exercițiul de intensitate mare crește rata respirației, care poate răspândi mai mulți germeni. Permiterea unei distanțe adecvate în timpul unui antrenament ar putea reduce riscul transmiterii aeriene.

Susțineți sistemul imunitar încurajând obiceiuri sănătoase de somn. Somnul este atunci când corpul se detoxifică în mod natural și se repară. O oră suplimentară de somn pe noapte echivalează cu încă șapte ore pe săptămână, ceea ce înseamnă că dormi o noapte întreagă suplimentară. În schimb, lipsa somnului poate crește activarea SNS și HPA, ceea ce poate suprima și mai mult sistemul imunitar. „Tulburările de somn pot deprima imunitatea, pot crește inflamația și pot promova rezultate negative asupra sănătății.”


 ÎN LOC DE CONCLUZIE:

Cei 5 factori de bază și foarte,foarte  importanti pe care trebuie să i adoptăm pe viață pentru a avea o sănătate de fier .Acesti factori sunt:

-factorul alimentație echilibrată;

-factorul exercițiul fizic- antrenament constant;

-factorul odihnă activă;

-factorul somn de calitate ;

-factorul refacerea activă.


 

 

 

BIBLIOGRAFIE

 

1.  Pete McCall by ”Health and Fitness Expert ”-Human Kinetics;

2.  Peake and friends -HUMAN KINETICS;

3.  Simpson and Katsanis ”Brain, behavior and immunity” -Human Kinetics;

4.  Viardot,Lord and Samaras ”The journal of clinical Endocrinology and Metabolism”- Human Kinetics.

 

 


                                      


                                                                                                                 Prof. Tulea Daniel,

                                                                                                                    06.03.2021, Arad